Projekt LADAN/Arthurs hörna/hampautveckling/Mossagården2.0
Projekt LADAN/Arthurs hörna/hampautveckling/Mossagården2.0

På Mossagården arbetar vi just nu med PROJEKT LADAN. Här vill vi skapa en
miljövänlig mötesplats med möjlighet till produktförädling, events, café, matservering,
föreläsningar, butik, workshops, yoga, konferens och naturupplevelser. Samtidigt genomför vi ett projekt för att värna om lantarbetarbostaden Arthurs hörna som stärker kulturmiljövärdena som uppbärs av den kringbyggda Mossagården och kulturlandskapet. Samt så har vi ett projekt kring hampautveckling och ett kring en digital utveckling kopplat till Mossagården2.0.

”PROJEKT LADAN” Projektägare: Mossagården Eko AB Till renoveringen av LADAN använder vi så miljövänliga material som möjligt och
bl.a. vår egen hampa till isolering och eget virke till panel. Vi byter
också
värmesystem på gården och installerar solceller. För
detta får vi stöd från Europeiska jordbruksfonden för
landsbygdsutveckling:
Europa investerar i landsbygdsområden. Ombyggnad av lada till förädlings-restaurang-workshopkök med litet bageri, vedeldad ugn, exponeringsytor, sittplatser, bar m.m.
Syftet med ombyggnaden är att skapa ett workshopkök för olika events i utbildningssyfte för att kunna erbjuda kurser i mjölksyrning, bakning med surdeg, naturlig matlagning med ogräs och rawfood etc, men även för att kunna erbjuda matservering och företagsevents på gården, förädling av gårdens skörd och utveckling av nya produkter att lansera.
I dagsläget finns en välbesökt gårdsbutik på gården och ett sommarcafé, samt en årlig musik- och upplevelsefestival. Kännedomen om gården är stor och det finns potentiella kunder och intresserade miljömedvetna deltagande aktörer i projektet.
På gården hanteras enbart ekologiska livsmedel och all verksamhet genomsyras av de ekologiska tankegångarna. Se Youtubefilmer:
https://www.youtube.com/watch?v=VH00RnNrhtU https://www.youtube.com/watch?v=Y7j-3n1rgDs https://www.youtube.com/channel/UCiElSYR9LZTPlj4po1pRlJQ
Vi önskar att arbeta med eko-turism och matförädling, bidra till regional matutveckling, erbjuda events, utbildningar och workshops i gårdsmiljö, erbjuda mat- och dryckesservering i restaurang med spännande naturinspirerade menyer och ekologiskt till 100% förstås, erbjuda möjlighet till ekologisk fika på ekologisk gård med möjlighet till unika gårdsupplevelser, erbjuda nya produkter i gårdsbutiken, lansera nya ekologiska produkter på marknaden m.m. ******** 
Projekt "Synliggörande av historiska kulturarvet Mossagården, inkluderat två lantarbetarbostäder". Projektägare: Mossagårdens natur- och hampastiftelse. Via Mossagårdens natur- och hampastiftelse stödjs vi av Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling:
Europa investerar i landsbygdsområden. Detta avser att synliggöra och bevara byggnaderna Mossagården 1 med tillhörande lantarbetarbostad Arthurs hörna genom att bidra till restaurering med användande av traditionella material och metoder. Detta innefattar bland annat: Takläggning med stråtak Lagning av korsvirkesstomme
Värmecentralsarbeten, kontroll av eldstad och restaurering av två
styckel sättugnar
Kontroll och restaurering av järnspis, 1800-tals skick. Vacker fast ej ergonomisk.
Kontroll och återskapande av tvättbalja i köket, 1800-talsskick.
Elarbeten
Förstärkning/restaurering av väggar och innertak
Borttagning av felaktig isolering
Nyisolering för energieffektivisering
Restaurering trästolpar i korsvirket
Knacka bort cement ifrån trästolparna
Knacka bort utvändiga cementtrappor som inte används Borttagning av
växtlighet nära ytterväggarna Takbyten på delar av längorna
Lagning av puts
Restaurering fönster
Byte eller lagning av dåliga takstolar
Tätning av takkonstruktion så att inte fåglarna bygger bo
Omfogning skorstenar
Nytillverkning dörrar för energieffektivisering
"Komfort" restaurering för att visningar ska vara enklare i huset.
Tilläggsisolering med lera
Förstärkning av väggar och innertak
Elarbeten
Värmecentralsarbeten, kontroll av eldstad Omfogning skorstenar
Nytillverkning dörr
Fönsterrestaurering - nyinköp av begagnade fönster.
Nedknackning felaktig ytputs och putslagning
Lagning av panel i östra gaveln ******** 
Ljuvliga projektet: ”Ekologisk hampautveckling på den lokala marknaden” Projektägare: Mossagården Eko AB I projektet startar Mossagården en skånsk plattform för förädling och utveckling av de livmedelsbaserade delarna av en ekologiskt odlade hampan i samverkan med lantbruket, forskare, entreprenörer och kockar. Mossagårdens nvesteringarna i gårdsförädling görs för att bidra till ökade incitament för odling av industrihampa genom att trygga avkastningen för odlarna. Med projektet vill vi skapa en produktiv samverkansplattform med delande av petskunskap inom ekologiska odlingstekniker, utveckling av nya produkter och innovativa miljösatsningar. ******** 
Ljuvliga projektet: ”Mossagårdens direktleveranser från ekoböndernas jord, 2.0” Projektägare: Mossagårdens natur- och hampastiftelse. Syftet med projektet är att skapa en digital lösning, för att flödena ifrån en gård ska vara lätta att få ut i försäljningskanalerna och att resan ska vara digitaliserad, från odling till slutkonsument, på smartaste vis. I projektet samverkar ekologiska gårdar, underleverantörer och entreprenörer med forskningen. Lösningen ska vara flexibel, skalbar och kostnadseffektiv och kunna stötta aktörer genom hela värdekedjan. ******** Följ med oss på resan och ta gärna kontakt med oss! Hälsningar och kram, Ebba-Maria.
|