Projekt LADAN/Arthurs hörna/hampautveckling/Mossagården2.0
Projekt LADAN/Arthurs hörna/hampautveckling/Mossagården2.0
På Mossagården är PROJEKT LADAN klar, en
ekologisk mötesplats med möjlighet till produktförädling, events, matservering och naturupplevelser. Vi har även haft ett hampautvecklingsprojekt. Mossagården har äran att vara beviljade en digitaliseringscheck för en grön
transformation. Mossagårdens natur- och hampastiftelse har haft ett projekt för att värna om lantarbetarbostaden Arthurs hörna och kringbyggda Mossagården och ett samverkansprojekt inom vilket produktionen optimeras gentemot konsument.
******** Digitaliseringscheck Projektägare: Mossagården Eko AB
En
affärsutvecklingscheck för utveckling av nya digitala tjänster,
processförbättring via AI och digitalisering samt kring digital grön
transformation genom att kombinera digitalisering med miljömässig
hållbarhet i syfte av att minska företagets miljöpåverkan. ******** ”PROJEKT LADAN” Projektägare: Mossagården Eko AB Till renoveringen av LADAN använder vi så miljövänliga material som möjligt och
bl.a. vår egen hampa till isolering och eget virke till panel. Vi byter
också
värmesystem på gården och installerar solceller. För
detta får vi stöd från Europeiska jordbruksfonden för
landsbygdsutveckling:
Europa investerar i landsbygdsområden. Ombyggnad av lada till förädlings-restaurang-workshopkök med litet bageri, vedeldad ugn, exponeringsytor, sittplatser, bar m.m.
Syftet
med ombyggnaden är att skapa ett workshopkök för olika events i
utbildningssyfte för att kunna erbjuda kurser i mjölksyrning, bakning
med surdeg, naturlig matlagning med ogräs och rawfood etc, men även för
att kunna erbjuda matservering och företagsevents på gården, förädling
av gårdens skörd och utveckling av nya produkter att lansera.
I
dagsläget finns en välbesökt gårdsbutik på gården och ett sommarcafé,
samt en årlig musik- och upplevelsefestival. Kännedomen om gården är
stor och det finns potentiella kunder och intresserade miljömedvetna
deltagande aktörer i projektet.
På gården hanteras enbart ekologiska livsmedel och all verksamhet genomsyras av de ekologiska tankegångarna. Se Youtubefilmer:
https://www.youtube.com/channel/UCiElSYR9LZTPlj4po1pRlJQ.
Vi
önskar att arbeta med eko-turism och matförädling, bidra till regional
matutveckling, erbjuda events, utbildningar och workshops i gårdsmiljö,
erbjuda mat- och dryckesservering i restaurang med spännande
naturinspirerade menyer och ekologiskt till 100% förstås, erbjuda
möjlighet till ekologisk fika på ekologisk gård med möjlighet till unika
gårdsupplevelser, erbjuda nya produkter i gårdsbutiken, lansera nya
ekologiska produkter på marknaden m.m. ******** Ljuvliga projektet: ”Ekologisk hampautveckling på den lokala marknaden” Projektägare: Mossagården Eko AB I
projektet startar Mossagården en skånsk plattform för förädling och
utveckling av de livmedelsbaserade delarna av en ekologiskt odlade
hampan i samverkan med lantbruket, forskare, entreprenörer och kockar.
Mossagårdens nvesteringarna i gårdsförädling görs för att bidra till
ökade incitament för odling av industrihampa genom att trygga
avkastningen för odlarna. Med projektet vill vi skapa en produktiv
samverkansplattform med delande av petskunskap inom ekologiska
odlingstekniker, utveckling av nya produkter och innovativa
miljösatsningar. ******** Ljuvliga projektet: ”Mossagårdens direktleveranser från ekoböndernas jord, 2.0” Projektägare: Mossagårdens natur- och hampastiftelse. Syftet
med projektet är att flödena ifrån en
gård ska vara lätta att få ut i försäljningskanalerna och att resan ska
vara digitaliserad, från odling till slutkonsument, på smartaste vis. I
projektet samverkar ekologiska gårdar, underleverantörer och
entreprenörer med forskningen. Lösningen ska vara flexibel, skalbar och
kostnadseffektiv och kunna stötta aktörer genom hela värdekedjan. ******** Antikvariska projektet: ””Synliggörande av historiska ulturarvet Mossagården inkluderat två lantarbetarbostäder””. Projektägare: Mossagårdens natur- och hampastiftelse. Syftet
med projektet är att stärka och bevara de kulturmiljövärden som skapas
av ossagården och det kringliggande kulturlandskapet och att sprida
kunskapen om kulturarvet Mossagården. ålet med projektet är att, genom
restaureringinsatser, bevara två kulturhistoriskt värdefulla byggnader
för framtiden. Projektet består i invändig och utvändig restaurering
av Mossagården 1 och Arthurs hörna, med användade av traditionella
byggmetoder och material. ******** Vill ni vara med på vår resa ~ varmt välkomna att höra av er!
🌱😊🌟💛💚☀️
Hälsningar och kram från Mossagården, Ebba-Maria Olson 046-85544 / 070-3285544 www.linkedin.com/in/ebbamariaolson www.mossagarden.se / www.ekofestivalen.se Youtube: www.youtube.com/@mossagarden2093
|