mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Recept


Filmer


Tips om bästa lagring av frukt och grönsaker!

Tips om bästa lagring av frukt och grönsaker!

Den ekologiska frukten skördas när den är relativt mogen. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd något gentemot behandlade frukter med onaturlig livslängd. Därför bör du äta ekologisk frukt relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet! På denna sida finns fler tips om hur man förvarar och vilka grödor som INTE ska förvaras tillsammans.


Längre ner på sidan finns listor med olika grödor och beskrivningar av hur man bör och inte ska förvara dem.

Tumregel nr. 1 är ju självklart att inte köpa mer mat än du behöver. Annars är ett starkt bidrag till resursslöseriet all mat som kastas för att den blivit dålig utan att den behövt bli det om man förvarat den rätt. 

Alla regler har ju undantag men generellt gäller att:

- Bladgrönsaker är känsliga för uttorkning.

- Rotfrukter lagras svalt och mörkt.

- Frukter (ej citrus) kan mogna i rumstemperatur.

- Citrusfrukter förvaras i kylskåp.

Tänk på att dina sinnen oftast bäst avgör om en frukt eller grönsak är bra eller dålig.

 

Som konsument kan det vara bra att vara uppmärksam på att ekologiska grönsaker och frukt generellt sett har något kortare hållbarhet än de konventionella. Anledningen till detta är de inte innehåller några konserveringsämnen eller besprutas med några kemiska fungicider, vilket annars är vanligt förekommande. Dessutom skördas den ekologiska frukten när den är relativt mogen. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd ytterligare något. Därför bör du konsumera den ekologiska frukten relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet!

 

De ekologiska grönsakerna och frukterna kan skilja sig något i utseende. Frukterna kanske inte alltid ser helt perfekta ut och har ofta avvikande storlek och form jämfört med konventionell frukt. Ibland kan det uppstå skönhetsfläckar, som varken är farliga eller påverkar smaken negativt. Att snabbköpets grönsaker ibland ser finare ut kan bero på att konventionella produkter ofta besprutas med vax och andra ämnen så att de ska se mer glansiga ut och hålla sin färg och form.

 

Det kan också vara bra att veta att vissa frukter och grönsaker producerar etylengas, vilket påskyndar mognadsprocessen för både sig själva och andra frukter och grönsaker som ligger i samma skål eller påse som dessa. Frukter och grönsaker som producerar etylengas är t.ex. paprika, päron, äpple, melon och mogen banan. Grönsaker som däremot är känsliga för etylengas är t.ex. gurka, squash, zucchini och det är bra att tänka på att undvika kombinera dessa. Samtidigt kan etylengasen göra morötter bittra till sin smak om dessa kommer i kontakt med ämnet.

 

Generellt sett håller sig de ekologiska grönsakerna bäst där det är mörkt och svalt. Vissa känsliga bladgrönsaker som sallad, bladselleri och brytbönor, kryddörter och groddar är extremt känsliga för uttorkning. Dessa förvaras bäst i kylskåpet i plastpåse eller burk – men de är också känsliga för stående vatten och kondens, som gör att de ruttnar. Genom att lägga lite fuktigt hushållspapper i botten på burken eller påsen så blir det hög luftfuktighet men ingen kondens eller stående vatten i botten, och grönsakerna håller sig vanligtvis krispiga och fräscha ca 1 vecka. Det finns även "upphöjda gallergolv" i plast att köpa till de flesta kylskåpslådor. Dessa kan bidra till att grödorna inte har kontakt med ev. kondenserat vatten på botten.

 

Rotfrukter kan lagras mycket länge om de förvaras svalt, mörkt och med rätt luftfuktighet. Alla vi som saknar jordkällare kan imitera dess mikroklimat enom att lägga några sidor tidningspapper i plastpåsen med rotfrukter. Tidningspapperet fyller samma funktion som den sand man gärna lagrar morötter i: det tar upp och bevarar fukt som avdunstar från rotfrukterna och förhindrar att kondensvatten bildas. I vårt kallskafferi brukar rotfrukter hålla ca en månad på detta sätt. Rotfrukter som förvaras i enbart papperspåse skrumpnar däremot ganska snabbt ihop. Även lök lagras bäst ganska torrt – den kan gärna ligga öppet i en korg i skafferiet. I plastpåse finns risk att den möglar. Lök förkortar livstiden för potatis, så se till att hålla dessa varor ifrån varandra.

 

Till skillnad från ovannämnda grönsaker har de flesta frukter genom sitt skal ett naturligt skydd mot uttorkning, och kan därför förvaras utan plast i rumstemperatur, tex. på ett fruktfat, i ca en vecka. Ofta är frukten inte helt mogen när man får hem dem, och den blir då också godare av att ligga framme. De flesta frukter, med undantag för citrusfrukter, kan förvaras i rumstemperatur tills de är ätmogna, under förutsättning att de inte är skadade. Till dessa frukter hör t.ex. bananer, äpplen, kiwi, päron och avocado m.fl.. 

Citrusfrukter eftermognar inte på samma sätt, och i rumstemperatur torkar de snabbt, så lägg de flesta i kylen och ta fram några apelsiner i taget. 

 

Kom också ihåg det engelska ordspråket ”One bad apple will ruin the bunch” , som är sant rent bokstavligt. Har en frukt eller grönsak börjat mögla eller ruttna kommer svamp/mögelsporer snabbt att sprida sig till resten, så ta genast bort det som blivit dåligt, och tvätta gärna frukt som varit i närheten av det mögliga. Men lita på dina sinnen, bara för att en frukt blivit dålig betyder det naturligtvis inte att alla ska slängas!

 

Här under kommer en lista med tips på hur man bäst förvarar olika frukter och grönsaker!

 

 

 

Grönsaker

 

Aubergine, Äggplanta Ska ha fast konsistens och håller bäst i

     kylskåp, dock aldrig kallare än 8 plusgrader. Trivs även bra i

     rumstemperatur, men har då sämre hållbarhet.

Broccoli Förvaras i plastpåse i kylskåp, gärna med hål i plast-

     påsen för att undvika kondens.

Gurka, Squash, Zucchini Förvaras i plastpåse i kylskåp, runt 10

     plusgrader. Känslig för etylengas.

Fänkål Bäst i plastpåse i kylskåp. Skär bort blast som torkar.

Kål (rödkål, vitkål, blomkål, brysselkål och grönkål) trivs

     bäst i plastpåse i kylskåpet.

Majs Majskolvar vill ha kvar sin blast under förvaringen. De vill

     ha fukt och kan förvaras 3-4 dagar i kylskåp.

Paprika Förvaras svalt, 7-12 plusgrader, i plastpåse som skydd

     mot uttorkning. Gröna paprikor håller längst, och röda häften

     så länge. Paprika avger etylengas.

Sallad Salladen ska vara fuktig och förvaras i plastpåse i en kall

     del av kylskåpet.

Sparris Har kort hållbarhet, förvaras i grönsakslådan i kylskåp.

Svamp Förvaras luftigt i kylen i papperspåse för hållbarhet i ett

     par dagar. Skölj inte svampen, borsta den istället ren om det

     behövs.

Tomater Omogna tomater trivs i rumstemperatur och läggs in i

     plastpåse i kylskåp när de mognat. Inte lägre än 11 grader.

 

 

 

Rotfrukter

Jordärtskocka Förvaras svalt, gärna i plastpåse i kylskåp.

Lök, purjolök och vitlök Lökar ska förvaras torrt och i rums-

     temperatur, då håller den upp till en månad. Förvara inte lök

     och potatis tillsammans. Purjolök kan förvaras i plastpåse i

     kylskåp om det inte är allt för fuktigt. Den tål kyla bra men är

     känslig för uttorkning. Förvara uppskuren purjolök i plastpåse

     i kylskåp. Vitlök förvaras i rumstemperatur eller i kylskåp.

Morötter Förvaras utan blast i plastpåse i kylskåp eller sval.

Potatis Trivs där det är mörkt och svalt, mellan 5-10 plusgrader.

     Förvara gärna potatisen i en papperspåse. Grön potatis har

     utsatts för ljus och kan då innehålla giftet solanin. Förvara

     inte potatis tillsammans med lök.

Rotselleri Förvaras i plastpåse i kylskåpet.

Rädisor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.

Rödbetor Ta bort blasten och förvara i plastpåse i kylskåp.

 

 

 

Frukt och bär

Apelsin behöver ingen plastpåse och förvaras bäst i kylskåp.

Aprikos trivs bäst i plastpåse i kylskåp.

Avokado Omogna avokador ska mogna i rumstemperatur. När

     de är mogna ska de förvaras i kylskåp, runt 7 plusgrader

     brukar vara lagom, då håller de sig några dagar.

Citrusfrukter Förvaras vid högst 10 plusgrader för längst håll-

     barhet. Kan förvaras i rumstemperatur om de är omogna.

     Clementiner är känsliga för uttorkning och trivs i en plast-

     påse i kylskåpet.

Chilipeppar Förvaras i plastpåse i kylskåp, men ej under 8 plus-

     grader.

Jordgubbar kan förvaras i kylskåp en kort tid.

Kiwi trivs bäst i plastpåse i kylskåp.

Melon Känslig för uttorkning och förvaras i plastpåse i kylskåp

     eller svalt utrymme. Producerar etylen.

Nektarin Omogna nektariner mognar i rumstemperatur, medan

     de mogna läggs in i plastpåse i kylskåp. Producerar etylen

     och har kort hållbarhet.

Persika mognar i rumstemperatur, producerar etylen och för-

     varas i plastpåse för skydd mot uttorkning.

Plommon Omogna plommon mognar i rumstemperatur och

     mogna läggs i kylskåp. Kort hållbarhet.

Päron förvaras i plastpåse i kylskåp. Producerar etylen.

Äpple förvaras svalt, gärna i plastpåse i kylskåp. Har kort håll-

     barhet i rumstemperatur. Producerar etylen.

 

 
Vecka 49, 2024

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här


© Mossagården 2024, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe