mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Recept


Filmer


Spännande hampa-tider på Mossagården!

Hampa på Mossagården

Nu finns det möjlighet att köpa Mossagården egna hampafrön i Ekobutiken! Och vår egen hampaolja! Väldigt spännande tider!

Hampan är en fantastisk växt och man kan använda dess fiber till oerhört mycket; isolering, bilinredning, kläder, rep, papperstillverkning och mycket mer. Hampafibrerna är starka, lika starka som metalltråd och glasfiber men mer elastiska.Man kan använda mer på hampan än dess fiber, det finns t.ex. vedämnet i stammen som man kan hacka ner i småbitar bl.a. som djurströ till hästar. Stammarna kan övervintra för att sedan vårskördas som torra och bladlösa. Därefter hackas stammarna ner i några cm långa bitar och delas upp i vedämnen och fiber. På Mossagården har ingen egen förädling av hampastammen utan för att separera fiber och vedämne samarbetar vi med andra. Det är en dröm som vi hoppas går i uppfyllelse att i framtiden kunna förädla hampan direkt på gården.

 

Men en liten del av denna dröm har gått i uppfyllelse! Vi har nämligen förra året för första gången lyckats skördat fröna på vår tio hektar stora hampaodling. De nyttiga och Omega 3 rika hampafröna kan användas oskalade i olika matprodukter och man kan också pressa olja från fröna för matolja, smörjmedel, tvål, schampo och bränsle. De utpressade fröskalen mals ner till mjöl, som liksom oljan har en charmigt grön färg. Vi har tidigare inte lyckats skörda fröna för hampan har varit alltför hög för att de traditionella skördetröskorna skulle klara av det, men förra året kom en maskinstation med en specialskördetröska.

 

Hampan är lättodlad, trivs i olika miljöer, motstånds-kraftig och en underbar växt att ha i växtföljden då den växer fortare än ogräset och på så sätt kväver ogräset som inte får tillgång till solljuset. Det är alltså helt onödigt att använda kemiska bekämpningsmedel på hampan. Däremot behöver den mycket gödsel och på icke-ekologiska gårdar använder man konstgödsel.

 

Våra helt ekologiska hampafrön kan ni fr.o.m. denna vecka handla i gårdsbutiken och på mossagarden.se! I vecka 5 pressas en del av våra frön till olja, det är Gunnarshögs Gård som hjälper oss med det. Sedan kan vi sälja vår egen hampaolja, det ska bli så himla roligt!!! Det blir vad vi kan se den enda svenska ekologiska hampaoljan på marknaden!

 

Ebba-Maria Olson, Mossagården

Läs mer på: www.hampa.net.

 

Tillbaka >>

 

 
Vecka 40, 2023

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här


© Mossagården 2023, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe