mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Råby Biogrönt


Bjärhus


Vidablick


Magnussons Handelsträdgård


Dagstorps fruktodling


Biotrading


Ängsögård


Eosta


Søbogaard


Recept


Filmer


Våra odlare

Far och son blickar vidare

 

Ingvar och Tomas Åkesson driver tillsammans gården Vidablick, som ligger i Osbyholm utanför Hörby. Här odlas det under somrarna jordgubbar, majs, gurka och vinbär - allt till självplockning.


KRAV-odlat sedan 1993

 

Ingvar började driva gården 1975 och nyligen har hans son Tomas tagit över ägarskapet. 1993 blev Vidablick registrerad för KRAV-odling. Anledningen till att Ingvar beslutade sig för att gå över till ekologiskt lantbruk var att han inte gillade allt besprutande.

 

- På den tiden lade jag upp sprutscheman för jordgubbsodlingen och det blev en 10-12 sprutningar per säsong, mot olika ogräs och svampsjukdomar. Jag tyckte inte att det kändes bra. Redan –91 slutade jag bespruta odlingarna och ett par år senare KRAV-anslöt jag gården. Sedan dess kommer kontrollanter någon gång om året och ser till att vi håller oss till växtodlingsplanen. De går runt på fälten och kollar på vår gödselanvändning, tittar på vår bokföring, kollar så att utsädet är kravgodkänt.

 

Små vinstmarginaler

 

Ingvar har fortsatt att använda sig av samma grödor som han tidigare odlade konventionellt och de växer lika bra när de är ekologiska. Även om familjen Åkesson har ett väl beprövat standardsortiment, blir de ibland frestade att testa på nya grönsaker. Bland annat har de provat på att odla kronärtskocka i två säsonger och för tillfället har de några sparrisplantor på gång.

 

- Det är roligt att odla lite mer udda grejer, men tyvärr ger det sällan något ekonomiskt, berättar Ingvar och förklarar att vinstmarginalerna är små inom det ekologiska lantbruket.

 

Dessutom är deras bruksyta är rätt blygsam,  4 hektar. Men trots detta, kommer det en hel del eldsjälar ända från Malmö och Lund för att plocka under sommarmånaderna. Det finns en hel del kategorier av människor som uppskattar det ekologiska utbudet, inte bara miljövännerna.

 

Allergiker tacksamma

 

- Vissa tål inte de besprutade grönsakerna och är därför tacksamma att det finns ett alternativ. Annars är det ytterst få som kommenterar faktumet att det är ekologiskt. Det kan nog bero på att de inte tänker på det - vi har samma priser som förekommer vid annan typ av självplockning och tar inte mer betalt bara för att det är ekologiskt, avslutar Ingvar.

 
Vecka 49, 2023

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här

Vidablick

Vidablick 3104

Osbyholm

242 93 Hörby

 

Tomas: 0415-10202

Ingvar: 0415-12522

 

 


© Mossagården 2023, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe