mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Råby Biogrönt


Bjärhus


Vidablick


Magnussons Handelsträdgård


Dagstorps fruktodling


Biotrading


Ängsögård


Eosta


Søbogaard


Recept


Filmer


Våra odlare

Torghandlare i alla väder

 

Arne Persson har drivit Agriborg helt ekologiskt sedan 1989. Gården är belägen en bit utanför Tomelilla, mitt på den Skånska högslätten. I slutet av 60-talet gick Arne i lantbruksskolan för att lära sig yrket, så att han kunde ta över efter sin far. Till att börja med drev han en konventionell odling i blygsam skala. Numera har han och hans fru Maria en ekologisk gård där det odlas ett fyrtiotal olika grödor.


Gårdsbutiken alltid öppen

 

För Arne har det tett sig naturligt att driva ett giftfritt jordbruk. Även innan hans gård blev KRAV-certifierad för 15 år sedan var han mycket sparsam med besprutningen.

 

- När det statliga stödet för alternativ odling introducerades i slutet av åttiotalet bestämde jag mig för att våga mig på det. Och det har gått bra. Jag odlar ett fyrtiotal olika grönsaker, potatis, sockerbetor, vall till djuren och brödsäd. Nytt för i år är hösthallonen och sedan fyra år har vi växthus, där vi odlar tomater, paprika och gurka. Vi tar upp alla plantorna själva.

 

Förutom odlingarna driver Arne och Maria en gårdsbutik, som är öppen alla dagar i veckan. Eftersom kundantalet varierar från dag till dag och paret inte vill vara bundna till platsen, har de tillämpat principen med självbetjäning. Kunden väger själv sina grönsakerna och betalar för sig. För är inte Arne och Maria där, finns det stor chans att de är och handlar varor av andra odlare eller står på ett torg och säljer.

 

Trotsar snålblåsten

 

Under hösten brukar de även husera på ”Bondens egen marknad”, som årligen hålls på Drottningtorget i Malmö. När de flesta andra bönder packar ihop sina varor i slutet av oktober fortsätter Arne och Maria att trotsa snålblåsten och sälja sin grönkål, potatis, lök och rotfrukter långt in på vinterhalvåret.

 

- På sommaren har vi dessutom försäljning på torget i Simrishamn. Vi är fyra ekologiska odlare ute på det här ”hörnet” som brukar hjälpas åt, eftersom det är en relativt liten befolkning här ute. De första fyra åren vi sålde ute på torgen fördubblades försäljningen. Ökningen har mattats av på sistone, berättar Arne, som tror att det är viktigt att kontinuerligt påminna om ekomatens alla fördelar.

 

- Man hör en ibland diskussioner om detta i radio och TV - att konventionellt odlad mat är farligare än ekologisk. Det är bra om man kan skapa en opinion mot den besprutade maten!

 
Vecka 39, 2021

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här

Agriborg KRAV-grönsaker

Maria & Arne Persson Hedeberga

273 93 Tomelilla

tel: 0417-311 30


© Mossagården 2021, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Powered by DIBS Internet Denna butik använder DIBS
Betalningen med kreditkort i denna butik är säker och certifierad.
Producerat av Good World AB