



















|
Recept
Sommarpaj
(4 port)
Pajdeg:
3 dl vetemjöl (ev halva mängden grahamsmjöl)
125 g smör
2-3 msk iskallt vatten
Fyllning:
100 g champinjoner
2-3 morötter, ca 100 g
0,5 blomkålshuvud, ca 100 g
3 ägg
250 g naturell keso
0,5 tsk salt eller örtsalt
2 dl riven ost
2-3 tomater, ca 100 g
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i matfett, skuret i bitar. Finfördela med en gaffel eller fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Spara en bit deg till garnering. Tryck ut degen i en vid, ugnssäker form, så att den täcker formens botten och kanter. Nagga degen med en gaffel och låt stå 10-15 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Gör under tiden fyllningen. Skiva champinjonen och morötterna och bryn dem lätt. Bryt sönder blomkålen och koka den nätt och jämnt mjuk i lite saltat vatten. Låt den rinna av väl. Vispa sönder äggen med en gaffel i en stor skål. Blanda i keso, salt, den rivna osten och grönsakerna. Bred ut fyllningen i formen. Skiva tomaterna och lägg ovanpå. Kavla ut resten av degen ganska tunt. Skär eller sporra ut den till remsor som läggs som galler ovanpå fyllningen. Pensla gärna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera med en liten sallad och gurkstavar.
« Tillbaka
|
|
|