



















|
Recept
Färsfyllda auberginer
(4 port)
2 medelstora auberginer (0,75 kg) 300 g lamm- eller nötfärs 1 stor gul lök 3 tomater 0,5 dl olja 1 tsk oregano eller mejram salt och peppar smör eller margarin till formen riven parmesanost
Sätt ugnen på 200°. Skölj auberginerna och torka av dem. Skär av toppen och skär itu dem på längden. Lägg auberginerna i en smord, ugnssäker form. Pensla med olja och sätt in dem högt upp i ugnen 10 minuter. Tar ut formen och skär försiktigt ut fruktköttet så att det blir ett 2-3 mm tjockt skal kvar. Öka ugnsvärmen till 225°. Skala och hacka löken och hacka innanmätet från auberginerna. Skålla och flå tomaterna och skär dem i bitar (färska tomater kan ersättas med burktomater). Värm oljan i en gryta och fräs löken mjuk på svag värme. Lägg i köttfärsen att bryna. Lägg i tomat- och auberginehack och stek 5 minuter. Häll över lite vatten, men inte så att fyllningen blir för fuktigt. Smaksätt med salt, peppar och oregano eller mejram. Fördela fyllningen i auberginehalvorna. Strö över riven ost och klicka på lite smör. Sätt in formen mitt i ugnen och gratinera auberginerna i 15-20 minuter.
Tips: Köttfärsen kan t ex bytas ut mot 250 g färska, hackade champinjoner eller lika mycket rökt skinka i bitar. Tag ev. ett par klyftor vitlök, som får steka tillsammans med lök och kött. Parmesanosten kan bytas ut mot en fetare ost, som ger ett täcke av smält ost istället för parmesanostens torrare yta. Välj då en ost med smak. Auberginerna kan frysas, hållbarhet ca 3 månader.
« Tillbaka
|
|