



















|
Recept
Färslåda i långpanna
(6 port)
500 g mangold 2 dagsgamla brödskivor 2 schalottenlökar 2 vitlöksklyftor 1 morot 1 msk smör 1 kg blandfärs eller quornfärs 2-3 ägg 1 msk pressad citronsaft mejram, rosmarin och timjan 1 msk paprikapulver salt, peppar 3 dl vispgrädde eller crème fraiche 200 g riven parmesan 3 äggulor
Sätt ugnen på 175°. Avlägsna grova stjälkar och skölj mangoldbladen. Ånga de blöta bladen under lock tills de mjuknat. Låt den rinna av i en sil och pressa ur överflödig vätska. Blötlägg brödet i ljummet vatten. Hacka schalottenlöken och vitlöken fint och riv moroten. Smält smöret i en stekpanna, låt grönsakerna puttra en stund i smöret och låt dem sedan svalna något. Arbeta samman köttfärsen-/quornfärsen med mangolden, det blötlagda brödet, grönsakerna, äggen, citronsaften, örterna och kryddorna till en jämn smet och lägg den i en smord långpanna. Grädda färsen ca 20 minuter mitt i ugnen. Blanda grädden, den rivna osten och äggulorna. Häll blandningen över färsen och minska ugnsvärmen 150°. Grädda rätten ytterligare ca 15 minuter tills ytan blivit gyllenbrun. Skär färsen i sneda rutor och servera rätten varm direkt ur pannan. Servera en blandad sallad till.
« Tillbaka
|
|