



















|
Recept
Ostgratinerad blomkål
(4 port)
1 blomkål
2 msk smör eller margarin 2 msk vete- eller idealmjöl 4 dl kokhet vätska (2 dl broccolispad och mjölk eller grädde) 1-2 ägg söndervispade 1 dl riven ost paprika, parmesan ev ruccola
Lägg i ett helt, knappt färdigkokt blomkålshuvud på ett eldfast, välsmort fat. Blanda ihop en ostsås av smält smör, mjöl, spad, ägg och ost. Täck blomkålen i ostsås. Krydda med paprika och lite riven parmesan. Lägg några klickar matfett här och var och gratinera i ugn, 250°, helst övervärme tills osten smält och allt fått färg. Har man bråttom kan den nylagade rätten grillas några minuter för att få tillräcklig färg innan den serveras. Häll gärna lite ruccola över de sista minuterna. Serveras som separat rätt eller förslagsvis till kokt eller brynt korv.
Tips: Blomkålens karaktär och fina smak förstörs om den får koka för länge. Bäst smakar den när stocken fortfarande är hård. Även rå blomkål smakar mycket gott, nästan som nötter, i en sallad. Rå blomkål delad i mycket små buketter är ett mycket och nyttigt drinktilltugg. Kan då med fördel doppas i en dippsås. Blomkål passar inte till att frysas.
« Tillbaka
|
|