500 g broccoli Ostsås: 2 msk smör eller margarin 2 msk vete- eller idealmjöl 4 dl kokhet vätska (2 dl broccolispad och mjölk eller grädde) 1-2 ägg söndervispade 1 dl riven ost
Sätt ugnen på 225-250°. Koka broccolin i underkant i lättsaltat vatten. Spara 2 dl av vattnet till ostsåsen. Till såsen smälter man först smöret, tar kastrullen från spisen och rör i mjölet. Rör om väl och häll i en enda omgång ner det kokheta broccolispadet. Rör om väl, sätt kastrullen på spisen och i gräddmjölken. Låt tjockna under omrörning. Vispa under tiden äggen med riven ost och häll sedan detta i såsen. Rör om, låt koka upp och dra bort från värmen. Häll såsen över de grönsaker man vill gratinera i en ugnssäker form. Sätt in rätten i ugnen. Klicka över lite smör om så önskas. Den är klar när grönsaken är genomvarm och såsen brunbubblanden.