500 g djupfrysta, tinade räkor med skal eller färska oskalade 3 dl italienskt avioriris 1 finhackad gul lök (1-2 finhackade vitlöksklyftor) 2-3 msk rapsolja 1 liter vatten + 1 hönsbuljongtärning 0,5-1 tsk salt 1 dl mellangrädde ca 1 msk riven ingefära 0,5 dl nyriven parmesanost 1 liten morot, skuren i tunna stavar en kvarts strimlad purjolök
Skala räkorna och placera dem kallt så länge. Fräs riset med lök (och vitlök) i oljan. Koka upp vatten och buljongtärning. Rör i 0,5 tsk salt i risblandningen. Tillsätt ett par deciliter av buljongen och låt den koka in i riset under omrörning då och då. Tillsätt sedan växelvis resten av buljongen och grädde, lite i taget och koka in tills risotton är lagom krämig. Smaka av med ingefära, parmesanost och kanske lite mer salt. Rör i morotsstavar och purjolök. Blanda sist i räkorna.