Ta bort de yttre bladen på blomkålen och korta av stocken. Lägg blomkålshuvudet ca 20 minuter i ljummet vatten med ovansidan neråt, så att ev. smådjur kryper ut. Låt sedan blomkålen sjuda 10-15 minuter i rikligt med vatten utan salt. Skölj och strimla purjolöken och skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en stor gryta. Fräs löken under omrörning i olja på svag värme. Lägg ner purjolöken och låt den steka med 3 minuter. Strö över mjölet och fräs det snabbt. Tillsätt under omrörning 1 liter av blomkålsspadet. Låt soppan koka upp en liten stund. Smaka av med salt och cayennepeppar. Dela blomkålen i buketter. Skär stocken fint och lägg allt i soppan. Hetta upp ytterligare en gång. Bryn solroskärnorna gyllenbruna i margarinet och strö över soppan tillsammans med de hackade maskrosbladen.