mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Recept


Filmer


Nyhetsbrev juni 2008

Nyhetsbrev juni 2008

nyhetsbrev juni 2008

Välkommen till

sommarens mysiga ekofestival!

Med artister som Di Leva, Looptroop, Louise Hoffsten, Peter Wahlbeck och Billy the Vision & the Dancers inbokade ser årets Mossagårdsfestival ut att bli en rolig och varierad tillställning. Planeringsarbetet går på högtryck inför festen som går av stapeln 1-3 augusti. Glöm inte att utnyttja rabatten som alla Mossagårdens kunder får på festivalbiljetterna under juni månad: 10 % avdrag på priset! För de som vill försäkra sig om att inte missa någon aktivitet under de tre fullspäckade dagarna finns det gratis camping i ”Klippiga Bergen”.

 

Förutom musik står givetvis mat i fokus under festivalen. Det är det som Mossagården alltid brunnit för – att leverera renodlad och ekologisk mat till sina kunder. Under festivalen kommer besökaren bjudas på provsmakningar och möjligheten att skörda grönsaker för hand. Några av Sveriges främsta matkreatörer finns också på plats: hälsokocken bjuder på vegetarisk och supernyttig mat, afrikanska kocken lagar gryta och rock’n’rollkocken förgyller våra gommar. Att maten som serveras är helt ekologisk är självklart, men på Mosasgårdsfestivalen är också engångsartiklarna till 100% biologiskt nedbrytbara! Med ölglas av stärkelse, tallrikar av träslipsmassa och bestick av trä från PapStars nya miljövänliga kollektion, kan avfallet kastas i komposten och bli ny jord till nästa års grönsaksodlingar!

 

 

Thomas di Leva spelar på stora scenen på lördagen den 2:a augusti. 

 

”Ekograffiti” är en av festivalens mer spännande inslag. Johan Liljemark är en av Sveriges första graffitikonstnärer och kommer själv – live - att dekorera festivalområdet med sina fantastiska och fantasifulla skapelser. Även barnen kommer att få en egen fri vägg att måla på, med försiktig vägledning från Johan. I båda fallen används ekologisk färg från Auro: helt nedbrytbar och giftfri färg, som sprayas med pumpspray istället för med aerosolburkar.

 

Festivalområdet kommer att dekoreras i tyg gjort av hampa, ett miljövänligt material. 

 

De ekologiska tankegångarna går igen även i festivalens två teman: hampa och biogas. Anledningen till att man valt att lyfta fram dessa, är att de utgör ett par av framtidens mest hållbara material- och energilösningar. Hampatemat märker besökaren genom festivalområdets vackra dekorationer av hampatyg, skapade av Zisto trädgårdsdesign, samt på den stora hampaodlingen, där festivalens stora scen är placerad. Biogastemat syns på Mossagårdens nyinköpta biogasbilar från Mercedes och på alla nya produkter och lösningar som visas upp av sponsorer och utställare. Dessutom går allt överskott från festivalen direkt till investeringen av en biogasanläggning på gården.

 

Läs allt om festivalen i vår festivaltidning.

SE HELA PROGRAMMET      PRESENTATION AV ARTISTERNA

 

 

En annan rolig nyhet är att Ebba-Maria och Hanna-Metta har gått till final i Änglamarks miljöpris 2008! Coops stora pris syftar till att ge uppmärksamhet och uppmuntran till personer som gör förtjänstfulla insatser för miljön. I år är temat för priset ”mat och klimat” – en global fråga som berör alla konsumenter, odlare och matproducenter. Bland de tio nominerade kandidaterna i finalen återfinns alltså Mossagårdens egna döttrar, och från och med nu kan alla som vill gå in på www.coop.se och rösta på sin favoritkandidat! Läs mer.

 

 

Och i väntan på festivalen frestar Mossagårdens egna receptmakerska Ann-Sofie Eriksson med ett recept på en somrig jorgubbs- och hampasmoothie. Hampamjöl är väldigt näringsrikt och innehåller bland annat olika proteiner och omega3. Håll till godo!

 

 

 

 

Jordgubbssmoothie med hampa

5-6 medelstora färska ekologiska jordgubbar

1 väl mogen ekologisk banan - skalet kan gärna vara ganska brunt

1-2 dl Mossagårdens äppelmust

1-2 tsk hampamjöl

färsk citronmeliss

 

Skölj och ansa jordgubbarna, och dela den skalade bananen i mindre bitar. Mixa tillsammans med hampamjöl och äppelmust till slät konsistens. Späd ev. med mer äppelmust. Servera genast i högt glas, gärna med sugrör. Dekorera med citronmeliss.

 

 

Nyheter i ekobutiken

 

Titta gärna in under fliken Bröd från Röstånga Mölla för där finns fyra nya sorters ekologiska bröd. Oliv-, rosmarin-, solros- och siktebröden är av en ljusare sort och är minst lika goda som de grova. Förutom de nya bröden har vi tagit in ett miljövänligt fläckborttagningsmedel,

Ekologisk Galltvål från Sonett i flytande form. Så nu kan du ta bort fläckar av fett, frukt, gräs, kulspetspennor, blod m.m. utan att belasta miljön för galltvålen är nedbrytningsbar till 100%. Tvålen finns under Veckans nyheter!

 

Veckans Ekologiska Lådor

Liten grönsakslåda

Rädisor (Mossagården) Kålrabbi (Solmarka Gård, Vassmolösa) Sallad (Mats Johnsson, (Gnalöv) Persilja (Solmarka Gård, Vassmolösa) Tomat (Tor Magnusson, Staffanstorp) Vitlök (Bertil Andersson, Bästekille).

 

Stor grönsakslåda

Gurka (Ängsö Gård, Tygelsjö) Rädisor (Mossagården) Kålrabbi (Solmarka Gård, (Vassmolösa) Sallad (Mats Johnsson, Gnalöv) Persilja (Solmarka Gård, Vassmolösa) Tomat (Tor Magnusson, Staffanstorp) Vitlök (Bertil Andersson, Bästekille), Avokado (Mexiko).

 

StorStor grönsakslåda

Salladslök (Mats Johnsson, Gnalöv) Rödbetor (Solmarka Gård, Vassmolösa) Färsk vitkål (Solmarka Gård, Vassmolösa) Sallad (Linda Holster, Nöbbelöv) Gurka (Ängsö Gård, Tygelsjö) Rädisor (Mossagården), Kålrabbi (Solmarka Gård, Vassmolösa), Sallad (Mats J, Gnalöv) Persilja (Solmarka Gård, Vassmolösa), Tomat (Tor Magnusson, Staffanstorp), Vitlök (Bertil Andersson, Bästekille), Avokado (Mexiko).

 

Singellåda

Rädisor (Mossagården) Kålrabbi (Solmarka Gård, Vassmolösa) Sallad (Mats Johnsson, Gnalöv) Persilja (Solmarka Gård, Vassmolösa) Röd paprika (Holland) Äpple Jona Gold (Tyskland) Banan (Dominikanska Republiken) Mango (Mali).

 

Liten fruktlåda

Äpple Jona Gold (Tyskland) Banan (Dominikanska Republiken) Vattenmelon (Italien) Mango (Mali) Päron (Argentina).

 

Stor fruktlåda

Äpple Jona Gold (Tyskland) Banan (Dominikanska Republiken) Vattenmelon (Italien) Mango (Mali) Päron (Argentina) Grapefrukt (Sydafrika).

 

 

 

Recept från vår matkreatör

Ann-Sofi Eriksson

 

Marinerad kålrabbi med rädis-salsa

4 port

 

1 stor kålrabbi                                            

1 knippe rädisor

några kvistar bladpersilja, finhackad    

½-1 salladslök eller liten gul lök

1 vitlöksklyfta eller finhackad blast från en färsk vitlök

2+2msk kallpressad rapsolja                                  

1 msk pressad citron eller Äppelcidervinäger                   

salt

grönsallad

 

Skär av blast och rotspets från rädisorna. Skiva dem tunt och skär skivorna i strimlor. Hacka löken fint. Blanda rädisor, lök och persilja med pressad vitlök, ½ tsk salt, hälften av oljan samt pressad citron. Låt marinera minst 15 minuter. Skala kålrabbin och skiva så tunt du kan (hyvla gärna med osthyvel) Blanda med ½ tsk salt och resten av oljan. Låt stå 10-15 minuter så den mjuknar lite. Lägg upp kålrabbin på salladsbädd och toppa med rädissalsan, servera som förrätt eller som tillbehör till tex. omelett eller grillat.

 

Libanesiska köttbullar

Har ni upptäckt den libanesiska maten? Mild men mycket smakrik!

 

färs:

½ kg köttfärs, gärna lamm eller vilt

2 dl hackad persilja

1 hackad gul lök

1 msk malen kryddpeppar

1 tsk malen spiskummin

salt

 

Sås:

4 tomater i klyftor eller 1 pkt krossade

tomater

2 gula lökar i klyftor

2 msk tomatpuré

2 dl vatten

vitpeppar

salt

 

Blanda ingredienserna till färsen och forma avlånga köttbullar. Stek i olja på låg värme. Bryn löken och de färska tomaterna till såsen i olivolja. Tillsätt övriga ingredienser, låt koka ihop något och smaka av. Häll såsen över köttbullarna och servera tex. med bulgur.

 

Mossagårdsbladet vecka 26.

 

Till Ekobutiken >>

 

 
Vecka 13, 2025

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här


© Mossagården 2025, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe