|
Om Mossagården
Med siktet på framtiden!
Mossagården består av en idyllisk liten skånelänga av sten, omgärdad av stallbyggnader och packlokaler. Runtom gården spänner ett fyrtiotal hektar sandjord. En röd traktor har precis startat ploga sig fram igenom höstlandskapet. Det är dags för den sista skörden palsternacka att komma upp ur jorden. Man skulle kunna tro att Mossagården fick sitt namn tack vare den gröna mossan som växer på taket, men redan 1811 fick den benämningen ”Mossen”, tack vare att gården ligger i närheten av en mosse.
Ekoodling gav mersmak Bengt och MariAnne Olson tog över Mossagården 1981 och har drivit det ekologiskt sedan 1987. Från början odlade de potatis, råg och betesmark på gården. I slutet av åttiotalet kom den nationella omställningen, då det ekonomiska stödet togs från den alltför omfattande spannmålsproduktionen och istället lades på ekologisk odling, betesmarker och träda. Familjen Olson bestämde sig i samma veva för att prova på det ekologiska jordbruket. - Även om det ekonomiska bidraget inte var så stort, blev det en morot för oss att lägga om vid den tidpunkten. Sen gav det mersmak. Innan omställningen odlade vi spannmål och potatis, sen gick vi över till grönsaker. Efterhand lärde vi oss vilka grödor som funkade som ekologiska. Potatisen utgör fortfarande en basgröda för Mossagården, men den har fått sällskap av bland annat palsternacka, purjolök, selleri och morötter. Numera har familjen ett eget nätverk av leverantörer och kunder, som vilket annat företag som helst, och köper till sig varor från ekologiska gårdar över hela Skåne. Även om Mossagården startade i blygsam skala har de engagerade familjemedlemmarna ständigt nya projekt på gång. Nyligen har de bildat ett gemensamt aktiebolag av lantbruket på gården och Ebba-Marias grönsaksprenumeration. Personlig övertygelse - Man måste ha en personlig övertygelse för jobba i den ekologiska branschen, tror Bengt. Man kan inte använda sig av samma kanaler som stora butikskedjor, eftersom det skulle bli för dyrt med alla mellanhänder. För att hålla ner priserna måste man hitta den kortaste vägen mellan producent och konsument. I Mossagårdens fall sker detta genom grönsakspåsar, gårdsbutiken och direktleveranser till ett 60-tal dagis och skolor. Andra faktorer som försvårar för den ekologiska jordbrukaren är mögel och skadeinsekter som varje år utgör ett stort hot. Trots att det emellanåt råder tuffa förhållanden har Bengt och Marianne aldrig tvivlat på sitt beslut. Det konventionella jordbrukets utsläpp av bekämpningsmedel och andra gifter tar det decennier att rensa ur marken. Bara det är ett skäl att bespara jorden ytterligare påfrestningar, menar de. Och det finns flera orsaker till att välja bort det besprutade. Bland annat är ekologiska grönsaker rikare i smak och näringsinnehåll. - De smakar mer än konventionellt odlade grönsaker, eftersom de binder mindre vatten. Dessutom har man en längre tillväxtperiod på de ekologiska växterna, vilket innebär att de hinner binda in fler ämnen än de konventionella, berättar Bengt. - Men den främsta orsaken till att jag odlar ekologiskt är att jag är emot GMO. Vill det sig illa kan vi komma att använda en sorts majs i hela världen, istället för den mångfald vi har nu. Risken är också att de genmodifierade organismer sprids ut i naturen, trots att vi inte känner till effekter av detta. Den som sysslar med ekologiskt tänker längre än så och med siktet på framtiden, konstaterar Bengt.
|
Mossagården 240 14 Veberöd Tfn: 046-855 44 Fax: 046-855 85 E-mail: info @ mossagarden.se Gårdsbutiken är öppen: fredag 11-18 lördag 11-16 Trädgårdscaféet Caféet är STÄNGT för säsongen, öppnar i vår i och med HAMPALADANS invigning - med buller och brak!! Hjärtligt välkomna! Hitta till oss, följ länken Handla: Besök Ekobutiken
|
|