















|
Natur, ekologi och kretslopp
Ekologiskt lamm
Ganska ofta sägs att all uppfödning av lamm är så naturlig att det inte finns några stora mervärden med ekologiskt lammkött. Det är ett påstående som ekologiska lammproducenter inte håller med om.
Det traditionella och naturligaste är att lammen föds rätt sent på våren för att ganska snart kunna gå ut på bete med sin mamma och växa sig stora på mjölk och bete över sommaren. För en ekologisk uppfödare innebär det här stora utmaningar. Det allra svåraste är att betesmarkerna inte bara bjuder lammen på mat utan också på betesparasiter. De sitter högt upp på grässtråna för att bli uppätna, och väl i magen på lammen så förökar de sig snabbt. Om parasittrycket är stort kan lammen fara mycket illa och helt sluta växa. I vanlig lammuppfödning kan man lösa det här genom att i förebyggande syfte mata i lammen kemiska avmaskningsmedel. I ekologisk uppfödning används aldrig medicin eller kemikalier i förebyggande syfta. Istället måste man ha mycket betesmark till djuren så att de kan få byta bete ofta, och så att det inte går lamm på alla marker varje år. På det sättet kan man se till att betesparasiterna inte kan föröka sig så mycket att det ställer till problem.
Det är en fördel för lammen att inte behöva avmaskas, och det är en fördel för oss människor som ska äta lammköttet att djuren inte har behandlats med onödiga kemikalier. Men det är också en stor fördel för den biologiska mångfalden ute i hage och äng. Kemikalierester följer nämligen med träcken ut och sprids därmed på betesmarken och påverkar det myllrande livet där av insekter, svampar och bakterier som tillsammans bildar hagens ekosystem och ser till att en ständig nedbrytning och återuppbyggnad sker. När kemikalierna minskar insektslivet minskar också antalet fåglar som livnär sig på insekterna, osv. Många studier visar att ekologiskt skötta gårdar har många fler arter av fåglar, insekter och annat liv som håller kretsloppet igång.
Djurens vinterfoder behöver också vara rikligt och näringsrikt, särskilt om man väljer att föda upp lamm helt eller delvis under vintern istället för utomhus under sommaren. På en ekologisk gård används ingen konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel för att öka skördarna. För oss som ska äta köttet är det trevligt att djurens foder är naturligt vuxet och garanterat inte innehåller några bekämpningsmedelsrester. Det är också viktigt för det naturliga livet på och kring åkern, och inte minst för hav, sjöar och grundvatten där till slut alla oönskade kemikalierester från jordbruket hamnar.
För alla idisslare - och dit hör fåren - är det gräs, örter, klöver och löv som är den naturliga födan. Om man vill öka intensiteten i djuruppfödningen kan man också utfodra djuren med kraftfodermedel som olika sädesslag, soja, oljeväxter, bönor m m. I ett resursperspektiv där jorden ska kunna förse alla människor med mat är det inte vettigt att föda upp djur med stora mängder foder som även människor kan tillgodogöra sig som föda. Därför används endast begränsade mängder kraftfoder i ekologisk uppfödning, vilket också är positivt för klimatet då många av kraftfodermedlen odlas på andra sidan jordklotet och fraktas långt innan de når djur på en gård i Sverige. För oss som ska äta köttet från djuren är det också positivt att djuren fötts upp på så mycket gräs som möjligt eftersom köttet då innehåller mycket mer av de nyttiga Omega 3-fettsyrorna. Kött från djur som ätit mycket kraftfoder innehåller istället med av de mindre nyttiga Omega 6-syrorna.
Lammkött är nyttigt och naturligt på många sätt, men visst måste man ändå säga att det finns många miljö- och hälsofördelar med att köttet kommer från ekologiskt uppfödda djur!
Lena Karlsson, lammproducent
|
|