mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


10 skäl att välja ekologiskt


Ekomat och hälsa


Mossagårdens kretsloppstankar


KRAV garanterar!


Förvara grönsakerna rätt!


Ekologiskt lamm


Våra odlare


Recept


Filmer


Natur, ekologi och kretslopp

Förvara grönsakerna rätt!

 

Som konsument bör du vara uppmärksam på att ekologiska grönsaker och frukt generellt sett har något kortare hållbarhet än de konventionella. Anledningen till detta är de inte innehåller några konserveringsämnen eller besprutas med några kemiska fungicider, vilket annars är vanligt förekommande. Dessutom skördas eko-frukten när den är relativt mogen. Detta ger en färsk och välsmakande produkt, men förkortar fruktens livslängd ytterligare något. Därför bör du konsumera den ekologiska frukten relativt snabbt och vara noga med att lagra den svalt eller i kyl för längsta möjliga hållbarhet!

Det är också viktigt att du packar upp frukten så fort du får den, så du kan ge den rätt förhållanden.


Ekofrukt inte lika "perfekt"

 

De ekologiska grönsakerna kan även skilja sig något i utseende. Frukterna kanske inte alltid ser helt perfekta ut och har ofta avvikande storlek och form jämfört med konventionell frukt. Ibland kan det uppstå skönhetsfläckar, som varken är farliga eller påverkar smaken negativt. Att snabbköpets grönsaker ibland ser finare ut kan bero på att konventionella produkter besprutas med vax och andra ämnen så att de ska se mer glansiga ut och hålla sin färg och form.

 

Generellt sett håller sig de ekologiska frukterna och grönsakerna bäst där det är mörkt och svalt. Vissa känsliga grönsaker, som sallad, bladselleri och brytbönor, kan med fördel förvaras i en försluten plastpåse i kylskåpet. Äpplen, päron och mogna bananer utsöndrar etylengas, vilket hjälper till att göra närliggande frukter mogna, om man placerar dessa tillsammans. Samtidigt kan etylengasen göra morötter bittra till sin smak om dessa kommer i kontakt med ämnet. Lök förkortar livstiden för potatis, så se till att hålla dessa grödor ifrån varandra.

 

Auberginer håller sig bäst i en temperatur runt 15 grader. Blir det för kallt kommer stjälken och bladen snabbt att bli bruna och fläckar kommer att synas på skalet. Hållbarhetstiden är mellan tre och sju dagar, beroende på auberginens mognad vid inköpet. Tomaters smak beror till stor del på hur de förvaras. Helst ska de hållas svalt under sin förvaring, men får mer smak om de hålls i rumstemperatur innan förtäring. Ät inte gröna, omogna tomater, eftersom dessa kan innehålla det naturliga giftet solanin, ett ämne som försvinner under mognadsprocessen.

 

Vindruvor bör ätas direkt eller förvaras i en plastpåse separat från annan frukt i kylskåpet. Då håller de sig upp till en vecka. Bäst smak får de om man låter de stå i rumstemperatur 20 minuter före konsumtion. Kiwifrukter kan ätas med eller utan skal. Frukterna mognar efter några dagar i rumstemperatur och processen skyndas på om man lägger frukten i en plastpåse. Omogna kiwifrukter kan hålla sig i kylskåp i upp till tre veckor. Släng dem som blir skrynkliga eller mosiga.

 

Päron ska förvaras ganska svalt, men för att de ska kunna utveckla så mycket smak som möjligt bör de förvaras i 4 - 6 dagar i rumstemperatur innan förtäring. Paprikor förvaras bäst otvättade i en plastpåse i kylskåpet. De håller sig färska i ungefär en vecka, och de gröna paprikorna håller sig lite längre än de gula och röda.

 

Alla citrusfrukter kan förvaras både i rumstemperatur och i kylskåp. Citrusfrukter med tunt skal blir saftigare om de håller sig i rumstemperatur, medan de med tjockare skal ger mest fruktsaft om de förvaras kallt. Mangos håller sig upp till 2 veckor i kylskåp. De mognar snabbt i rumstemperatur i en påse tillsammans med ett äpple eller banan. När de väl är mogna kan mangofrukter förvaras i kylen i några dagar, men inte kallare än 10° C.

 

Avokados är känsliga för kyla, men kan lagras i kylskåp. Frukten mognar under några dagar i rumstemperatur och processen skyndas på om man lägger den i en pappers- eller plastpåse tillsammans med äpple, päron eller banan. En avokado är mogen när fruktköttet är lite spänstigt vid ett lätt tryck på toppen av frukten. Köp endast avokados som har hela sitt skal intakt!

 
Vecka 49, 2023

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här

Länkar:

Frukt o Grönt

Nature & More


© Mossagården 2023, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe