mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Råby Biogrönt


Bjärhus


Vidablick


Magnussons Handelsträdgård


Dagstorps fruktodling


Biotrading


Ängsögård


Eosta


Søbogaard


Recept


Filmer


Våra odlare

Aktiva konsumenter väljer KRAV

 

På Råby Biogrönt driver Tommy och Disa Nordgren ett eget ekologiskt lantbruk och har även en gårdsbutik öppen en gång i veckan. Här kan man köpa frukt, sallad, broccoli, blomkål och en mångfald av olika vackra rotfrukter.


Självklart giftfritt

 

Idén föddes för 20 år sedan då några vänner ville starta en rörelse som de själva kunde stå för. Tommy Nordgren hade sedan tidigare ett stort intresse av fåglar och blommor. När gänget väl flyttade ut till Råby kom de snart överens om att satsa på grönsaker. Att dessa skulle odlas ekologiskt var självklart redan från början.

 

- Tittar man in grönsaksdiskarna idag och ser de anställda packa upp grönsakerna, så har de ju skyddshandskar på sig för att inte få allergier av hanteringen. Samma grönsaker tar sedan konsumenterna, utan att skölja dem, och ger sina barn. Det är inte konstigt att allergierna ökar! Vi är så naiva här i Sverige och tror att vi är så duktiga, men sanningen är att vi använder många kemikalier som varit förbjudna i Europa i många år, berättar Tommy.

 

Handplockat och udda

 

Tommy visar oss runt ett härligt växthus med vindruvsrankor som klättrar upp mot taket, färggranna paprikor i rader och passar samtidigt på att peka ut växter som innehar medicinska egenskaper. Inne i växthuset finns det planer på en liten damm och det har även dragits igång ett bygge av en inomhusgrill.

 

- Råby Biogrönt har inte en särskilt stor odling, så vi sysslar mycket med att bredda sortimentet och ta in lite udda växter. Det är roligare. Och allt är handplockat även om en del grejer behöver maskiner. Potatis funkar bra i de flesta väder. Men det finns knappt nåt som fungerar under de förhållanden som varit i sommar, med så mycket regn, suckar Tommy.

 

Omvänd varudeklaration

 

Det ekologiska jordbruket är lite känsligare för vädrets makter, liksom skadedjur. Konventionella odlingar ger kanske en stabilare avkastning, men Tommy berättar att det kostar i runt 10 000 kronor per hektar och år att rena jorden efter alla kemikalier som används. Hade alla istället betalat för sina egna kostnader hade de ekologiska odlarna hamnat i ett betydligt bättre konkurrensläge, tror han.

 

- Som det är nu skickas alla problem på framtiden. Det är väl inte meningen att vi ska lämna över detta till våra barn, frågar sig Tommy. Var generation får väl betala sin egen miljöskuld?

 

- Istället för att subventionera de ekologiska varorna borde man införa en omvänd varudeklaration, så att folk faktiskt förstod vad de åt. En konventionellt odlad potatis är besprutad ett tiotal gånger med olika kemikalier. Så länge konsumenterna inte vet detta kan de inte välja med öppna ögon. Det är ju genom aktiva val som man påverkar utvecklingen i samhället. Vi konsumenter har en himmelens makt, om vi bara utnyttjar den!

 
Vecka 49, 2023

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här

Råby Biogrönt

Råby 2071

24292 Hörby

tel: 0415-311156 biogront@telia.com


© Mossagården 2023, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe