mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Råby Biogrönt


Bjärhus


Vidablick


Magnussons Handelsträdgård


Dagstorps fruktodling


Biotrading


Ängsögård


Eosta


Søbogaard


Recept


Filmer


Våra odlare

Det handlar om odlarglädje!

 

Det är fredag morgon och även om Bjärhus ekologiska gårdsbutik precis har öppnat, ringlar köerna redan långa. Elisabeth Hansson står i kassan för dagen. Hon berättar att kunderna ofta kommer tidigt till butiken utanför Klippan för att kolla in veckans utbud av kött och grönsaker. Det märks att hon tycker om sina kunder, en känsla som tycks vara ömsesidig. Butiken har bara öppet under fredagar och lördagar, men då kommer det i snitt 150 besökare per dag.


Matkunniga kunder

 

- Vi har alla möjliga typer av kunder, men det är vanligt med barnfamiljer och miljömedvetna personer. När det gäller kött är det särskilt de mer matkunniga som söker sig hit, eftersom de vill ha hög kvalitet på sina råvaror. Många kör långväga och storhandlar någon gång i månaden. Andra bor närmre, men de flesta kunder kommer från utanför Klippan. Man kan inte bli profet i sin egen stad, skrattar Elisabeth.

 

Bjärhus ekologiska lantbruk drivs av Elisabeth och hennes man Lars. På hösthalvåret blir det morötter, lök, grönkål, vitkål, purjolök och under sommarhalvåret även sallad, tomater, blomkål, broccoli och brysselkål - sammanlagt ca 35 olika produkter. Kött- och charkverksamheten drivs tillsammans med ett annat lantbrukarpar. Tillsammans hjälps de åt att tillverka charkprodukter och driva försäljningen i gårdsbutiken.

 

Större engagemang

 

För att utöka servicen ännu mer, har en kock halvtidsanställts för att tillaga köttet åt de kunder som efterfrågar det. Växtbutiken intill är ett nytt företag på gården och drivs av Lena och Bertil från granngården. Deras affärsidé är att sälja krukodlade växter, biologiska bekämpningsmedel och biologisk växtnäring. Här finns ett stort miljötänkande, vilket annars är ovanligt inom trädgårdsbranschen. Att det sammantaget blir mycket jobb på gården håller Elisabeth med om, men tycker samtidigt att det har sina fördelar:

 

- Ibland blir det ett större engagemang om man driver allt själv än om man har en massa anställda, tror hon. Vår tanke från början var att vi skulle odla för gårdsbutiken och sälja vidare det eventuella överskottet. Ibland misslyckas vi helt med någon gröda, på grund av väder eller ogräs. Man lär sig efterhand vilka grödor som funkar, men ibland vill man ju experimentera och kolla om man lyckas med en ny gröda. Det handlar ju om odlarglädje, det ska vara kul att vara lantbrukare!

 

Fördomarna har avtagit

 

När Elisabeth och hennes man började driva sitt ekologiska lantbruk 1988 möttes de av en del skepticism från bönderna på kringliggande gårdar. Nu tycker Elisabeth att fördomarna avtagit och att det blivit mer accepterat med KRAV-odling. Hon ser en positiv trend, där fler och fler handlar ekologiskt.

 

- I det lilla perspektivet såväl som det stora, är det viktigt att vi fortsätter kämpa för miljön och försöka göra andra medvetna. Det är viktigt för framtiden. Miljö är ju inget mål man kan nå imorgon, det är en långsiktig grej, avslutar Elisabeth.

 
Vecka 49, 2023

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här

Bjärhus Gårdsbutik

Bjärhus

264 93 KLIPPAN

tel: 0435-102 95 

070-71 22 758 www.bjarhus.se elisabeth.hansson@lm.lrf.se

 

 


© Mossagården 2023, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe