mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Råby Biogrönt


Bjärhus


Vidablick


Magnussons Handelsträdgård


Dagstorps fruktodling


Biotrading


Ängsögård


Eosta


Søbogaard


Recept


Filmer


Våra odlare

Svanen blev ett tecken

 

Tony Håkansson har drivit den ekologiska Ängsögård i nästan 20 år. Han ärvde inte gården från sin far, men däremot sitt kunnande. Hans far, farfar och farbröder var allesammans lantbrukare. Tony köpte sin gård 1986 och gick över till ekologisk odling ett par år senare. Det främsta skälet var att han ville undvika alla kemikalier inom jordbruket.


- Jag vill själv inte äta besprutad mat och tycker därför inte att det känns rätt att bespruta de egna odlingarna. Och inte är det bra för naturen heller. Det säger ju sig själv – hela idén med besprutning innebär ju att ta ju död på en massa djurliv på konstgjord väg!

 

Levererar till ICA

 

Under årens lopp har Tony hunnit med att odla en hel del grönsaker: broccoli, potatis, gul och röd lök, selleri, kålrötter, vitkål, ruccola och tomater. Jordmånen runt Ängsögård är lerig och har ett högt ph-värde, något som fungerar bra till kålväxter, men mindre bra till sallad. Sammanlagt förfogar Tony över dryga åttio hektar ekologisk odlingsmark, men förutom det tillkommer även en del växthus och packlokaler. Packlokalerna använder han sig av när han paketerar grönsaker till ICA:s egna varumärke ”ICA ekologiskt”.

 

- De kommer in med beställningar dagligen och hämtar varorna i lastbil. Sedan levereras grönsakerna till en central ICA-terminal, varifrån de distribuerar vidare till skånska butiker.

 

Svårt ta ledigt

 

Även om det kanske innebär en större säkerhet att ha en fast kund av ICA:s storlek, innebär det också högre krav. Tony berättar att förutom de hårda regler som redan finns för ekologiska varor, tillkommer livsmedelsjättens egna kontroller. Dessutom innebär de dagliga leveranserna hårt jobb, med liten chans till ledighet:

 

- Man får jobba både julafton och andra helgdagar. Jag har inte åkt på semester på många år! Jag packar något året runt, i princip varje dag. Jag skulle behöva en månads semester, men det är svårt eftersom jag måste vara hemma och kolla så att packmaskinerna fungerar!

 

Svanen blockerade vägen

 

Tony berättar om planerna på en biogasanläggning, som han närt under många år. Tanken är att man skulle kunna ta till vara på allt avfall från staden och omvandla detta till energi. På den ekologiska gården skulle sedan rötmassan kunna återställa jorden och värma byggnader. En ytterst bra idé som ännu inte har blivit förverkligad. Tidsbrist är ett ständigt återkommande inslag i en ekobondes vardag. Tony har ännu inte hunnit fundera över vad han ska odla i år.

 

- Lidl-vinden verkar blåsa för tillfället, suckar han. Så mycket så att jag nyligen började tveka över min ekologiska odling. Men när jag sedan körde till min revisor för att fråga honom om råd, fick jag en uppenbarelse. En svan ställde sig mitt på vägen och blockerade bilen. Den vägrade att flytta på sig. Och eftersom svanen står för miljö, valde jag att se det som ett klartecken för att fortsätta på den ekologiska banan!

 
Vecka 49, 2023

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här


© Mossagården 2023, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe