mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Råby Biogrönt


Bjärhus


Vidablick


Magnussons Handelsträdgård


Dagstorps fruktodling


Biotrading


Ängsögård


Eosta


Søbogaard


Recept


Filmer


Våra odlare

En ekologisk resa till Italien

 

Ebba och Christer åkte sommaren 2004 till Italien för att titta närmre på landets ekologiska odlingar och om möjligt knyta nya kontakter. Mossagården hade sedan tidigare handlat från tre olika ekologiska kooperativ i Italien, men ville hitta ”egna”, lokala ekobönder som de kunde besöka och handla direkt av. Samma dag som paret reste iväg kom det ett fax från BioTrading i Verona, där företaget presenterade sig och undrade om Ebba och Christer var intresserade av att köpa deras produkter. Sagt och gjort – Ebba och Christer bestämde sig för att hälsa på under sin resa genom Italien!


Hoppas på en dubblering

 

BioTrading är ett kooperativ på 7 odlare som alla har sina gårdar runt Erbe utanför Verona. Kooperativet bildades 2003 som ett sätt för de lokala bönderna att kunna hävda sig i den tuffa konkurrensen av frukt- och grönsaksodlare i trakten. Därför marknadsför kollektivet sina produkter gemensamt och samsas även om förpacknings- och förvaringslokaler. På sikt hoppas man på en dubblering av odlare för att kunden ska kunna erbjudas ett bredare sortiment av lokala varor.

 

Hos Biotrading har varje odlare inriktat sig på sin egen nisch, även om fruktodlingarna dominerar i trakten. En av odlarna, Flavio Nordera, har främst äpplen och päron. Han korsar fram nya äppelsorter för att förbättra smak och resistens mot insekts- och mögelangrepp, som annars kan vara besvärliga vid ekologisk odling. De flesta nya sorterna som Flavio använder sig av kommer från Nya Zeeland, där det har odlats fram äpplen som passar just det ekologiska jordbruket.

 

Alltid färsk frukt

 

I Italien kan de ekologiska odlingarna utsättas för ännu fler påfrestningar än i Sverige. Exempelvis är det inte helt ovanligt med indragande skyfall av hagel som kan förstöra en hel skörd på några minuter. Därför odlas frukten under nät.

 

Fördelarna med att köpa direkt från Italien, som trots allt ligger rätt långt bort, är att Mossagården därmed kan erbjuda sina kunder färsk frukt och grönsaker året runt. I Italien är det varmt under större delen av året, så genom växtplanering kan man utnyttja marken så att den ger flera skördar per år. Och tack vare att Flavio kan skörda närhelst han får en beställning av Mossagården, kan frukten och grönsakerna därmed alltid hållas mycket färska!

 
Vecka 29, 2024

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här


© Mossagården 2024, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe