mossagården

Din ekologiska butik på nätet!


Ekobutiken


Om Mossagården


Om näthandeln


Natur, ekologi och kretslopp


Våra odlare


Råby Biogrönt


Bjärhus


Vidablick


Magnussons Handelsträdgård


Dagstorps fruktodling


Biotrading


Ängsögård


Eosta


Søbogaard


Recept


Filmer


Våra odlare

Det myllrar av liv hos Äppelmannen

 

Bildtext: Nelia från Portugal tillhör en av de forskare som besökt Dagstorps Fruktodling för att testa olika metoder av biologisk bekämpning av insekter. Här står hon bredvid Per-Olof framför hans äppelodling.

 

På Per-Olof Perssons gård i Dösjebro växer ekologiska äppelträd i mängder. Marken har gått i släkten ”sen urminnes tider”, som Per-Olof uttrycker det. I alla fall sedan Skåne blev svenskt. Och i alla fall så långt tillbaks som det finns ett namn registrerat på tomten. För Per-Olof själv tedde det sig fullkomligt naturligt att en dag ta över gården.


- Jag har alltid hållit på med detta. Man är bonde av ohejdad vana, skrattar Per-Olof.

 

Kundkontakten roligast

 

Dagstorps fruktodling omfattar hela fyra hektar. Träden har prytt tomten sedan 40-talet och har alltid fått växa enligt gammeldags metoder, utan konstgödsel och bekämpningsmedel. Förutom äpplen odlar Per-Olof även en del jordgubbar. Detta naturens godis levereras sedan till Mossagården, Förenad frukt i Kivik, den ekologiska restaurangen Salt & Brygga och Ängavallens gård i Vellinge. Enligt Per-Olof är det som ekologisk odlare extra viktigt att diversifiera sig. På Dagstorps fruktodling växer det många olika sorters äpplen, speciellt den vackert gulröda rubinolan.

 

- Jag vågar nog påstå att vi odlar Sveriges godaste äpplen, menar Per-Olof. Det här är inga sorter som känns igen från den konventionella branschen, utan dessa äpplen är särskilt framtagna för att passa den giftfria miljön. För att skapa nya sorter som är speciellt användbara inom den ekologiska branschen, kan man korsa befintliga sorter och få fram nya smaker och egenskaper, exempelvis resistens mot skorv.

 

Enligt Per-Olof Det är det roligaste med att vara lantbrukare att få kontakt med sina kunder. Därför trivs han med att stå på bondens marknad, som håller till på Drottningtorget i Malmö under höstmånaderna. Och han har gjort reflektionen att den kategori människor som köper ekologiskt nästan alltid är trevliga!

 

Liv skapar liv

 

Men det finns andra anledningar att hålla sig till ekologiskt odlade grödor. Inte minst av hälsoskäl. Per-Olof berättar om allergiker som inte tålt konventionella äpplen, men som kunnat äta hans ekologiska utan några reaktioner. En annan sak som en nystartad ekoodlare snabbt skulle märka av är att det skapar förutsättningar för ett helt annat djurliv.

 

- Allt liv ökar, det behöver man inte vara biolog för att märka av. Det blir både fler nytto- och skadeinsekter, småfåglar och rovfåglar. Det blir mer balans ju större mångfald av djur som kan leva på varandra. Liv skapar liv, sammanfattar Per-Olof.

 
Vecka 29, 2024

logga in?

användarnamn

lösenord


ny användare?
registrera dig här

glömt lösenord?
hämta det här

Dagstorps fruktodling Per-Olof Persson

Dösjebro

tel: 046-77 15 80

perolof.persson@lm.lrf.se


© Mossagården 2024, Sverige. Alla priser är inklusive moms i svenska kronor (SEK) om inget annat uppges.
Betallösning tillhandahållen av Stripe Powered by Stripe